Sneeuwscooter

UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Fryslân beschikken gezamenlijk over een heel bijzonder reddingsvoertuig: een Finse sneeuwscooter.

Toen het er begin 2012 op ging lijken dat de magische drie woorden rond de Tocht der Tochten in Fryslân zouden klinken, “It giet oan”, besloten Ambulancezorg Fryslân en UMCG ambulancezorg om op de naderende historische dag een nieuw vervoermiddel in te zetten in het uitgestrekte merengebied van Zuidwest Fryslân: een sneeuwscooter.

Samen met ambulancebouwer Visser uit Leeuwarden slaagde men er in om binnen enkele dagen een dergelijk snel vervoermiddel op de kop te tikken vanuit Finland, compleet met glijdende brancard.

De Elfstedentocht kwam er dus niet, wel werd de sneeuwscooteruitgebreid getest. Supersnel, pakweg 60 kilometer per uur met aanhanger, zeer wendbaar, makkelijk bestuurbaar en bedienbaar voor iedere ambulancechauffeur. En met de mogelijkheid om op plekken te komen waar ook een Quad het zou laten afweten.

De sneeuwscoorter heeft tijdens een aantal grote schaatstochten in januari 2013 inmiddels in de praktijk z'n waarde voor de medische zorg bewezen. Hij staat standby om 's winters direct te kunnen worden ingezet.