112...en dan? Aan de telefoon

Wat gebeurt er precies als u bij een noodgeval 112 belt? Lees deze pagina eens rustig door. Dan bent u voorbereid en weet u wat er gebeurt aan de andere kant van de lijn…

U belt 112


Via een vaste telefoonverbinding komt u direct binnen bij de Meldkamer Noord-Nederland. Via een mobiele telefoon komt u binnen bij de landelijke meldkamer Driebergen. Zij vragen in welke plaats u welke hulp nodig heeft, politie, brandweer of ambulancezorg. Zij verbinden direct door naar de hulpdienst van uw keuze in de Meldkamer Noord-Nederland. Meldt u een medisch spoedgeval, dan wordt u direct doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg. Wat moet u daarna doen?

 

 

De eerste vraag is altijd: Waar bent u?


Geef plaatsnaam, straatnaam en huisnummer (als u dit weet).
Zodra de centralist deze gegevens heeft, begint de alarmering van de ambulancezorg al.

De Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland heeft voor 112-meldingen een handige app voor de smartphone. Daarop kunt u snel zien waar u bent en direct 112 bellen. De app is er voor Apple en voor Android.

Probeer de centralist van de meldkamer aan de telefoon zoveel mogelijk details te geven over de situatie:

  • wat is er gebeurd;
  • hoeveel mensen hebben hulp nodig of zijn gewond;
  • zijn ze wel of niet bewusteloos, ademen ze nog, hebben ze pijn op de borst, bloeden ze;
  • hoe oud zijn ze;
  • zijn het mannen of vrouwen.
     

Als uw telefoonnummer niet automatisch op het computerscherm verschijnt, vraagt de centralist ook op welk telefoonnummer u te bereiken bent. Mocht de verbinding wegvallen, dan kunt u direct worden teruggebeld.

Het kan voorkomen dat de centralist, na aantal gerichte vragen, een inschatting heeft gemaakt van de situatie of de toestand van de patiënt en vaststelt dat u geen ambulance nodig heeft, maar een huisarts. De centralist heeft dan twee opties. Of hij/ zij belt de huisarts/ huisartsenpost voor u en vraagt of deze contact met u wil opnemen. De tweede optie is dat de centralist u vraagt om zelf de huisarts/ huisartsenpost te bellen.