Het is weer 1 april | 01-04-2019

UMCG Ambulancezorg brengt in Drenthe en een deel van Friesland goede zorg naar mensen. Onze dienstverlening richt zich op de behoefte van patiënten en we zetten daarbij vernieuwing in voor goede zorg. Ook het veilig vervoeren valt daaronder, daarom geven wij uitgebreide rijtrainingen aan onze ambulancechauffeurs.

In de afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat onze ambulancechauffeurs steeds lastiger door het verkeer kunnen manoeuvreren met een spoedrit. Een reden hiervoor is drukte op de weg, maar ook beter geïsoleerde voertuigen. Een paar jaar geleden is er besloten om te gaan testen met een ander soort sirene. Deze Engelse sirene, genaamd Yelp, heeft een groter geluidsbereik en dringt daardoor beter en eerder door in de moderne goed geïsoleerde voertuigen. Die sirene wordt gebruikt als extra sirene naast onze standaard tweetonige sirene en gaat alleen aan wanneer het verkeer te druk is of als er een kruispunt aan komt. 

In ons bericht van vorige week hebben wij aangegeven dat wij gaan werken met de Yelp in combinatie met blauw/rood verlichting, wat mogelijk een nog betere zichtbaarheid kan geven in het verkeer naast de extra hoorbaarheid. Bij deze willen wij mededelen dat het een 1 april grap is. Wij gaan niet testen met blauw/rood verlichting. Het is onze traditie om mee te doen met een 1 april grap en in dit geval hebben wij voor dit onderwerp gekozen omdat wij goed onder de aandacht willen brengen hoe lastig het is voor hulpdiensten om door het verkeer te manoeuvreren.

Daarom een oproep aan iedereen, wees bewust van je omgeving, kijk goed in de spiegels en denk om de volume van de radio. Wil je weten wat je moet doen als je een sirene hoort? Neem dan vooral hier een kijkje. 

*De ambulance op de foto is een oude ambulance die niet meer in dienst is. Deze heeft vroeger op Terschelling gereden, de blauw rood verlichting werd toen als proef ingezet.  

Axira