Gedeputeerde Brink en wethouder Koning belonen fietsers met goede fietsverlichting | 07-11-2018

Wie aanstaande donderdagochtend 8 november al vroeg over het fietspad aan de Gasgracht in Meppel fietst, kan zomaar brandweer, ambulance of politie tegenkomen. Zij controleren samen met Veilig Verkeer Nederland en ANWB of fietsers veilige fietsverlichting hebben. Ze krijgen daarbij hulp van gedeputeerde Henk Brink en wethouder Roelof Pieter Koning van de gemeente Meppel. Fietsers die hun verlichting in orde hebben, krijgen een kaartje met daarop een code. Die code kunnen ze invullen op www.lichtaanengaan.nl. Daarmee maak je kans op leuke prijzen, waaronder een fiets t.w.v. € 1.000,-!
 
Cijfers wijzen uit dat vorig jaar 206 fietsers om het leven zijn gekomen in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. De oorzaak van deze ongevallen is onder andere onveilige fietsverlichting. Ook hulpverleners geven aan geregeld fietsers tegen te komen zonder goede verlichting. Dat is gevaarlijk voor de fietsers zelf en ook voor de hulpdiensten die bij een spoedgeval snel ter plaatse moeten zijn. De hulpdiensten roepen daarom samen met het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de twaalf Drentse gemeenten iedereen op om te zorgen voor veilige fietsverlichting. Ze richten zich daarbij vooral op jonge fietsers, omdat zij kwetsbare verkeersdeelnemers zijn.

‘Licht aan en gaan’
De hulpverleners staan donderdagochtend 8 november ook op vijf andere locaties in Drenthe. Ze organiseren de acties in het kader van de Drentse fietsverlichtingscampagne ‘Licht aan en gaan’. De campagne ging al in september van start, zodat fietsers voldoende tijd hadden om te zorgen voor veilige fietsverlichting.
 

Axira