Eerste ambulance uit Emmen navigeert op gevoel | 18-12-2017

Deze week is een ambulance uit Emmen uitgerust met zogeheten tactiele navigatie. Het Utrechtse bedrijf Sentaz BV heeft een matje met zes trilmotoren ingebouwd in de stoel van de ambulancechauffeur en aangesloten op de navigatie software. Het matje geeft door trilling aan dat de ambulancechauffeur de bocht naar links of rechts moet nemen. Doordat de ambulancechauffeur de instructie voelt hoeft hij minder op het navigatiescherm te kijken. Ogen en oren blijven vrij voor het verkeer en communicatie en het reactievermogen van de ambulancechauffeur neemt toe. Dit vergroot de veiligheid.

Sommige Axira-leden hebben al eens een test gedaan met de tactiele navigatie. Dit beviel zeer goed waardoor UMCG Ambulancezorg als koploper binnen de RAV gaat starten met een uitgebreide pilot.   Als dit bevalt, volgen vele andere ambulances binnen UMCG Ambulancezorg.

Brandweer Groningen maakt er al wel gebruik van en hebben daarmee ook de Jan van der Heyden innovatieprijs gewonnen. Een chauffeur bij een hulpdienst wordt tijdens een spoedrit blootgesteld aan een verhoogde mentale belasting. Tactiele navigatie is een goed hulpmiddel om juist die mentale belasting terug te dringen.

Kijk voor meer informatie over tactiele navigatie, en een heldere uitleg door brandweerman Richard Lubben, op www.sentaz.com.

 

Axira