Massale toeloop op open dag UMCG Ambulancezorg | 14-09-2015

Honderden maken actief kennis met reanimeren


De open dag van UMCG Ambulancezorg op Groningen Airport Eelde heeft zaterdag zo’n 8500 bezoekers naar de luchthaven getrokken. Een belangrijk thema tijdens de open dag was het ‘leren reanimeren’. Vele honderden bezoekers gingen er zelf mee aan de slag. Dat gebeurde onder enthousiaste leiding van een tiental ervaren instructeurs van Hartveilig Drenthe.

Vijf procent

Tijdens een speciale bijeenkomst op de luchthaven met leden van Drentse gemeenteraden, provinciale staten en een aantal wethouders en vertegenwoordigers van ziekenhuizen, lanceerde  directeur Roelof Schoonbeek van UMCG Ambulancezorg zijn plan ‘Vijf procent voor een hartveilige Drent’. Een grote campagne om in Drenthe 5 procent van de inwoners geregistreerd te krijgen als AED-hulpverlener. Dat zijn zeker 25.000 mensen. Momenteel staat dat percentage in de provincie op 1%.

Roelof Schoonbeek benadrukte richting de politiek dat we dan wel samen moeten optrekken. Gemeenten, provincie, ambulancedienst, ander zorgverleners. “We hebben nu bijna iedere dag een reanimatie in Drenthe, de overlevingskans kan door en dicht netwerk van burgerhulpverleners met AED-kennis enorm omhoog. En daarmee voorkomen we ook samen dat de levens van duizenden inwoners door elkaar gegooid worden. Want ieder overlijden door een hartstilstand gooit het leven van soms wel enkele tientallen mensen door elkaar.”

Zelf beleven

Heel veel belangstelling was er tijdens de open dag  ook om zelf met een speciale ambulance en een rij-instructeur van UMCG Ambulancezorg behendigheidsproeven te doen op een speciaal parcours. Gedurende een groot deel van de dag stond verder er een rij voor de bots-simulator. Jong en oud kon er zelf ervaren hoe het os om een aanrijding te krijgen en wat het effect is van veiligheidsgordels.

De 112-centralisten van de Meldkamer Noord-Nederland hadden hun handen vol aan de belangstellenden die het naadje van de kous wilden weten over het aannemen en verwerken van 112-meldingen door de ambulancedienst. Grote groepen mensen kregen de kans om zelf een kijkje te nemen in de helikopter van het UMCG, of om zich te laten fotograferen op de sneeuwscooter van de ambulancedienst.

In de media

RTV Drenthe: Open dag UMCG Ambulancezorg

RTV Drenthe: Ambulancezorg trekt aan de bel: Meer Drenten moeten kunnen reanimeren

Youtube Open dag 1

Youtube Open dag 2

112_Groningen Open Dag

112-Marum

112-Eelde